ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА НОВОГ АУТО-ПУТА "МИЛОШ ВЕЛИКИ"ОД ОБРЕНОВЦА ДО ЉИГА

ОТВОРЕНА ДЕОНИЦА НОВОГ АУТО-ПУТА "МИЛОШ ВЕЛИКИ"ОД ОБРЕНОВЦА ДО ЉИГА

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom svečanog otvaranja deonice auto-puta „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga, upoznao prisutne sa velikim značajem izgradnje ove deonice za infrastrukturu Republike Srbije, za strana ulaganja i priliv novih investicija u našu zemlju, kao i za turistički potencijal opština kroz koje prolazi auto-put. Svečanom otvaranju prisustvovala je i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, kao i mnoge uvažene zvanice.

""     ""

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga je dužine 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Deonice auto-puta „Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga koje su puštene u saobraćaj, zajedno sa deonicom Ljig-Preljina i deonicom Surčin-Obrenovac, čija se izgradnja završava u decembru, činiće neprekidan pun profil auto-puta od Beograda do Preljine. Tako će s deonicom Ljig-Preljina, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km auto-puta E-763 Beograd - Južni Jadran.

""     ""

Prisutni su obišli i Tehničko-operativni centar za centralizovano upravljanje koji je smešten kod tunela Brančić iz koga se kontrolišu sva dešavanja unutar tunela i rukovodi signalizacijom. Tunel Brančić dugačak 925 metara, jedan je od najsavremenijih tunela i urađen je po svetskim standardima.

""     ""

Izvođač radova bila je kineska kompanija „Šandong”, a podizvođači su bili „Energoprojekt” i druge srpske firme. Investitor na projektu je JP „Putevi Srbije”, dok je nadzor vršilo preduzeće „Koridori Srbije”.

Uz postojeće petlje Takovo i Preljina, petlje Ub, Lajkovac i Ljig, nova su uključenja u auto-put i biće i nove naplatne stanice. Putarina će se naplaćivati od 1. septembra ove godine.

""     ""