НАЦИОНАЛНИ УРБАНИ ФОРУМ

НАЦИОНАЛНИ УРБАНИ ФОРУМ

Идући у сусрет дванаестом по реду Светском урбаном форуму који ће се одржати у Каиру, у новембру 2024. године, Агенција за просторно планирање и урбанизам Републике Србије, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републикe Србијe, Град Ниш, Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије, у партнерству са Канцеларијом резидентног координатора Уједињених нација у Србији, Програмом Уједињених нација за насеља – УН Хабитатом и Светском банком, уз подршку Научно-технолошког парка у Нишу и Швајцарске организације за економску сарадњу, организују Национални урбани форум који ће се одржати 11. и 12. априла 2024. године у Научно-технолошком парку у Нишу.

Национални урбани форум, који између осталог представља припрему националних актера за учешће на Светском урбаном форуму, окупиће велики број учесника из јавног и приватног сектора, академске заједнице, научно-истраживачких установа, цивилног друштва, привреде, међународних институција, као и госте из иностранства. Тема форума је „Локализација циљева одрживог развоја и праћење урбаног развоја у Републици Србији”.

Циљ форума је сагледавање кључних тема и активности у области урбаног развоја, кроз призму управљања урбаним развојем на више нивоа са посебним акцентом на локални ниво. Посебан фокус у оквиру пленарне сесије форума биће на праћењу и остваривању циљева одрживог развоја у јединицама локалне самоуправе, као и веза са њиховим праћењем и остваривањем на државном и глобалном нивоу. Кроз паралелне сесије ће бити разматрани посебни аспекти урбаног развоја: Зелена агенда и урбани развој, Управљање урбаним развојем и дигитализација, Архитектура, урбана култура и друштвени аспекти урбаног развоја. Посебна пажња биће посвећена институционализацији праћења урбаног развоја на локалном нивоу, улози младих у урбаном развоју и значају размене искустава из области урбаног развоја на нивоу Источне Европе, Балкана, Кавкаског макро-региона и Централне Азије.

Конципиран на овај начин, Национални урбани форум доприноси успостављању ширег дијалога са циљем бољег формулисања и спровођења јавних политика у области урбаног развоја, а учесници на свеобухватан начин стичу увид и добијају могућност да током форума дају свој допринос квалитетнијем спровођењу, праћењу и оцењивању политике урбаног развоја на више нивоа. Национални урбани форум има за циљ да допринесе да урбана насеља буду у што већој мери одржива, инклузивна, резилтијентна и безбедна, а све у циљу квалитетнијих локалних активности за одрживе градове и заједнице, што је тема 12. Светског урбаног форума.

Регистрација за присуство овом догађају је обавезна, а то можете учинити путем линка.  

Уколико желите да пратите форум on-line (пленарне сесије и по једну специјалну и паралелну сесију) можете се регистровати на следећим линковима:

За први дан: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_V6WYIk_jQ4Wjq2gkWurfkw
За други дан: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_WyGiYugeTCm1B8QmOHjnKg

Прелиминарни програм можете погледати овде.