30 ГОДИНА МЕЂУНАРОДНЕ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ "HEAVY MACHINERY"

30 ГОДИНА МЕЂУНАРОДНЕ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ  "HEAVY MACHINERY"

У организацији Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву je, у периоду 21-24. јуна 2023. године одржана једанаеста по реду међународна научна конференција HEAVY MACHINERY - HM 2023. Прва конференција одржана је давне 1993. године, а ове године обележена је јубиларна тридесета годишњица њеног постојања и одржавања.

Конференција HEAVY MACHINERY - HM 2023 одржана је у хотелу "Врњачке Терме" у Врњачкој Бањи и окупила је више од 250 учесника, домаћих и страних стручњака који су презентовали своје научноистраживачке резултате и разменили идеје из области тешке машиноградње, као и техничких наука и инжењерства уопште.

У оквиру тематских секција презентована су укупно 83 научна рада из области грађевинске и транспортне механизације, железничког машинства, производних технологија, аутоматског управљања и флуидне технике, примењене механике, топлотне технике и заштите животне средине и грађевинског инжењерства.

Ови радови баве се широким спектром тема, а њихови резултати ће значајно допринети даљем развоју у области тешке машиноградње и инжењества у Србији и шире. На укупно 30 радова, аутори и коаутори су страни истраживачи из 11 земаља – Бугарске, Румуније, Босне и Херцеговине, Русије, Немачке, Уједињеног Краљевства, Словеније, Црне Горе, Турске, Кине и Сједињених Америчких Држава. Такође, на великом броју радова, аутори и коаутори су истраживачи са свих значајних домаћих техничких факултета и Универзитета.

Током три деценије постојања, конференција HEAVY MACHINERY је постала призната и цењена, како у домаћим, тако и у страним оквирима, што је препознато и од стране ресорног Министарства науке, технолошког развоја и иновација које традиционално подржава њену организацију. Организацију овогодишње конференције помогли су и Инжењерска Комора Србије, Компанија TeamCAD d.o.o. Земун-Београд, компанија Banim reklame d.o.o. Краљево и компанија Radijator Inženjering d.o.o. Краљево.

Следећа конференција HEAVY MACHINERY одржаће се 2026. године.

Извор вести и фотографије:  https://www.mfkv.rs/vesti-fakultet/30-heavy-machinery