ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ БИ МОГЛИ НЕСТАТИ У БУДУЋНОСТИ

ГРАЂЕВИНСКИ МАТЕРИЈАЛИ КОЈИ БИ МОГЛИ НЕСТАТИ У БУДУЋНОСТИ

""Desetine zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, već su zabranile upotrebu azbesta u građevinskom sektoru. Slučaj sa azbestom pokazuje kako određeni građevinski materijali mogu – iznenada ili ne – postati davna uspomena zbog svog negativnog uticaja.
Pored efekata na zdravlje, trenutno je pod pritiskom i upotreba materijala sa velikom potrošnjom energije ili onima napravljenim od retkih sirovina, jer stručnjaci pozivaju da se njihova upotreba smanji ili da načini njihove proizvodnje budu „zeleniji”.

Iako građevinska industrija ima veoma veliki uticaj na životnu sredinu, pa čak i na zdravlje ljudi, arhitekte igraju ključnu ulogu u nastojanju da definišu ekološki odgovornije i bezbednije materijale za korisnike svojih objekata.

Pored toga, struka može da se zalaže za održivije metode gradnje i održivije materijale, obrazujući tako društvo o prednostima prirodnih materijala ili onih sa malim uticajem na životnu sredinu.

Više informacija možete pogledati putem linka: https://www.gradnja.rs/evo-koji-bi-gradjevinski-materijali-mogli-nestati-u-buducnosti/

Preuzeto sa portala www.gradnja.rs