20 ГОДИНА УЗ ИНЖЕЊЕРСКУ СТРУКУ

20 ГОДИНА УЗ ИНЖЕЊЕРСКУ СТРУКУ

""

Tog 14. juna 2003. godine osnovana je Inženjerska komora Srbije kao strukovna organizacija, sa idejom da okupi inženjere koji rade u oblasti planiranja i izgradnje. Cilj osnivanja je bio da zajedno sa građevinskim, mašinskim i elektro inženjerima, arhitektama, urbanistima i prostornim planerima, kao i inženjerima ostalih tehničkih struka obezbedimo prostor i uslove za rad vredne njihovog truda i talenta, kao i priliku za stalno usavršavanje i unapređivanje, kako na ličnom, tako i na nivou opšteg dobra.

Idući korak po korak, učili smo, razvijali se i trudili se da budemo dostojni poverenja koje nam ukazuju naši članovi, ali i da budemo pouzdani partneri svojim saradnicima. Danas naša organizacija broji preko 16000 članova, a institucije, udruženja i organizacije sa kojima sarađujemo pomažu nam da uspešnije savladavamo zadatke i izazove koji su pred nama.

Ova, 2023. godina za nas je od izuzetnog značaja jer obeležavamo 20 godina svog postojanja i rada i plan nam je da je obojimo različitim aktivnostima koje će nositi pečat ovog značajnog jubileja. Kao uvod u sve predstojeće događaje i aktivnosti, doniraćemo sadnice Gradu Beogradu, ali i u drugim regionalnim centrima širom Srbije - Subotici, Novom Sadu, Požarevcu, Valjevu, Čačku, Kragujevcu, Kraljevu, Boru i Nišu, kao simbol harmonije i napretka Inženjerske komore Srbije.

Zahvalnost za svoje postojanje dugujemo našim članovima bez kojih naša inženjerska zajednica ne bi postojala, radila i stvarala. Tako ćemo ovaj jun obeležiti Svečanom akademijom koja će biti održana 14. juna 2023. godine, kada ćemo dodeliti nagrade zaslužnim članovima Komore i drugim inženjerima kao priznanje i stimulaciju za uspeh i napredak u struci, i to u tri kategorije: za životno delo, za izuzetno dostignuće u struci i za ostvarivanje izuzetnih rezultata na početku stručne karijere.

Takođe, pažnja će biti posvećena inženjerskoj struci u celini, te je u planu i organizacija naučno-stručnog skupa „Savremene inženjerske nauke i primeri dobre prakse“ i izdavanje zbornika izloženih radova. Ovaj skup će biti prilika za prikazivanje radova predavača i vodećih stručnjaka iz akademske zajednice, kao i eminentnih projektanata i izvođača u Srbiji iz svih oblasti inženjerstva.

Trudeći se da ove godine damo i odgovore na najčešća pitanja i sugestije naših članova, radićemo na izradi Nacrta pravilnika o minimalnim cenama rada inženjera, uključujući članstvo da svojim mišljenjem, primedbama i sugestijama učestvuje u izradi vezanim za njegovu primenu.

Pažnja će biti posvećena i procedurama sa kojima se susreću inženjeri koji rade u oblasti planiranja i izgradnje (od projektnog zadatka do kolaudacije i upotrebne dozvole), što bi svakako olakšalo rad licenciranim licima.

Radićemo na uspostavljanju produktivnijih odnosa sa udruženjima, lokalnim samoupravama,  firmama, kompanijama i institucijama, potencirajući značaj i ulogu članova Komore u njihovom radu.

Tokom ove godine, planirano je i izdavanje publikacije „Dvadeset godina Inženjerske komore Srbije (2003-2023)“, koja će biti prikaz našeg istorijata, ali i naših budućih planova i pravaca razvoja.

Kao i do sada, o svojim planovima i aktivnostima blagovremeno ćemo informisati članstvo i širu javnost putem naše internet prezentacije, čiji je redizajn u toku, kao i putem društvenih mreža.

Nadamo se da ćemo i dalje zajedno raditi, biti još bolji i nastaviti da uživamo vaše poverenje.

 

Vaša Inženjerska komora Srbije