СТРУЧНА ПОСЕТА ГРАДИЛИШТИМА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

СТРУЧНА ПОСЕТА ГРАДИЛИШТИМА У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

U organizaciji Veća Matične sekcije inženjera građevinske struke  Regionalnog centra Subotica,  dana 09.10.2021. godine, realizovana je stručna poseta gradilištima u Bačkoj Topoli - gradskom bazenu, fudbalskom stadionu i centralnom prečistaču otpadnih voda.

Stručnoj poseti prisustvovalo je 35 inženjera svih struka.

Program je počeo obilaskom gradilišta novog gradskog bazena, savremenog kompleksa zatvorenih bazena, na mestu gde se nekada nalazio Sportsko rekreativni centar „Venus”. Prema projektu, kompleks bazena sastoji se od plivačkog, dečjeg i kružnog bazena, a biće povezan sa centralnim terenima fudbalske akademije.

Stručna poseta nastavljena je obilaskom katoličke crkve, gde su prisutni upoznati sa dimenzijama i karakteristikama objekta. Izneti su problemi koji su se javljali usled neodgovarajućeg održavanja objekta izgrađenog pre 115 godina. U planu je sveobuhvatna sanacija crkve, naročito tornja, koji je u jako lošem stanju.

Program je nastavljen obilaskom novoizgrađenog fudbalskog stadiona, trenutno jednim od najvećih inženjerskih poduhvata u zemlji sportskog tipa, čija površina (bez terena) iznosi preko 5.500 kvadratnih metara. Učesnici stručne posete imali su priliku da na samom stadionu, gde su još u toku završni radovi,  dobiju informacije o problemima koji su se javljali u toku izvođenja radova, ali i da se detaljno upoznaju sa tehničkim rešenjima koja su primenjena u cilju uštede energenata i zaštite životne sredine (solarni paneli, toplotne pumpe, samoodrživost). Stadion ima kapacitet od 4.100 gledalaca i u Bačkoj Topoli veruju da je to dovoljno za klub u gradu u kom živi oko 14.500 stanovnika.

Učesnici su obišli i gradski prečistač u blizini Bačke Topole, projektovan za čišćenje korišćenih voda naselja Bačka Topola, Bajša i Zobnatica.

Stručna poseta završena je obilaskom izložbe o poznatim ličnostima Bačke Topole, postavljene u Gradskom muzeju.

 "" ""

 "" ""

 "" ""