ПРИКАЗАНЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ОДРЕДБЕ ПРЕДЛОГА НОВОГ ПРАВИЛНИКА О ТЕХНИЧКИМ ЗАХТЕВИМА ЗА БЕТОН

ПРИКАЗАНЕ НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ОДРЕДБЕ ПРЕДЛОГА НОВОГ ПРАВИЛНИКА О ТЕХНИЧКИМ ЗАХТЕВИМА ЗА БЕТОН

Na Građevinskom fakultetu u Beogradu 21. aprila 2023. godine održan je stručni skup pod nazivom „Novi pristup ocenjivanju i verifikaciji stalnosti performansi betona”, koji je organizovan od strane Društva za ispitivanje i istraživanje materijala i konsrukcija Srbije, Instituta IMS Beograd i Građevinskog fakulteta Beograd, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Inženjerske komore Srbije.  Stručni skup je imao cilj da se  stručnoj javnosti i predstavnicima građevinske industrije, prikažu najznačajnije odredbe date u okviru predloga novog Pravilnika o tehničkim zahtevima za beton.

Za razliku od većine evropskih zemalja, u kojima se obavezna sertifikacija betona sprovodi već dugi niz godina, kod nas će ona po prvi put biti uvedena stupanjem na snagu novog Pravilnika. To znači da će, nakon isteka prelaznog perioda od godinu dana (od dana stupanja na snagu Pravilnika), svi domaći proizvođači betona imati obavezu da usklade svoju proizvodnju sa odredbama predmetnog Pravilnika.

Na skupu je uzelo učeća oko 180 učesnika iz redova proizvođača betona, industrije građevinskih materijala, laboratorija za ispitivanje i sertifikacionih tela, izvođača betonskih radova, nadzornih organa i projektanata. U diskusijama posle izlaganja radova razjašnjena su brojna pitanja i dileme koja zaokupljuju pažnju stručnjaka i predstavnika privrede iz oblasti betona i betonskih konstrukcija. Na kraju Skupa svi učesnici dobili su sertifikat o prisustvu i Zbornik radova u elektronskoj formi.