Одржано предавање у Краљеву "Градови од којих се може учити (архитектонски путописи) - БЕЧ"

Одржано предавање у Краљеву "Градови од којих се може учити (архитектонски путописи) - БЕЧ"

Iz pomenutog ciklusa predavanja, u utorak 27. novembra 2018. godine u biblioteci  „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu održano je predavanje o Beču, koje je imalo za cilj upoznavanje članova Komore urbanističke i arhitektonske struke sa načinima rešavanja pojedinih urbanističkih izazova, kao i načinima uređivanja urbanih i arhitektonskih prostora, razvojem infrastrukturnih sistema, oblicima urbane opreme u gradu koji je predmet predavanja.

Predavanje je održao Milorad Miladinović, dipl. inž. arh, pred velikim brojem članova Inženjerske komore Srbije - Regionalnog centra Kraljevo. Akcenat je stavljen na preko osamdeset godina socijalnog stanovanja u Beču. "Beč je drugačiji" - godinama je ovo bio logo-zaštitni znak grada Beča. Čini se da ni za jedan drugi deo gradske uprave to nije bilo toliko tačno kao za stanovanje u Beču. Socijalno stanovanje u Beču poteklo je iz međunarodno priznatog programa reformi 1920-ih godina.

""

Beč je na ovom predavanju predstavljen u jednom sasvim novom svetlu sa objektima koje većina posetilaca nije obišla ili primetila. Radi se o "novom Beču" na odabranih pet lokacija u gradu: Lake City Aspern; WU Campus; Sonnwendviertel; Austria Campus 2 i lokacija Hauptbanhof - glavna železnička stanica.