ОДРЖАНА XV НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА "КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ И УРБАНИЗАЦИЈА"

ОДРЖАНА XV НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА "КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ И УРБАНИЗАЦИЈА"

Konferencija sa međunarodnim učešćem „Klimatske promene u urbanizacija“ održana je 26. maja 2023. godine u Beogradu, u sali Doma inženjera „Nikola Tesla“, sa ciljem da urbani razvoj pronađe održiva rešenja za neprekidan rast stanovništva u urbanim sredinama i za probleme klimatskih promena, između ostalog, preko „zelenih zgrada“, obnovljive energije i održivog transportnog sistema.

Neki od zaključaka ticali su se neophodnosti urbanog zakonodavstva kao stuba održivogurbanog razvoja i primene raznovrsne i obimne građevinske regulative. Ukazano je na saobraćaj kao najsloženiji sektor za transformaciju, kao i na primenu novih goriva za transportna sredstva i druge oblasti industrije – zelenog i plavog amonijaka.

Uz 30 stručnjaka i studenta Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, svoje referate prezentovali su i stručnjaci iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Akademije arhitekture Srbije, Inženjerske akademije Srbije, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Univerziteta „Union - Nikola Tesla“, Privredne akademije u Novom Sadu, Fakulteta za ekonomijiu i inženjerski menadžment u Novom Sadu, Vojne akademije Univerziteta u Beogradu, Asocijacije prostornih planera Srbije, Udruženja Nova planska praksa Beograd, Udruženja Izgradnja i Udruženja inženjera Beograda, kao i stručnjaci iz kompanija čija je delatnost vezana za oblast inženjerstva.