ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ВОДА 2023“

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ВОДА 2023“

На конференцији „ВОДА 2023“, одржаној од 31. маја до 3. јуна 2023. године на Палићу, у организацији Српског друштва за заштиту вода, уз подршку Инжењерске коморе Србије, презентовани су резултати стручног рада и научно-стручних истраживања на пољима коришћења и управљања водним ресурсима и њихове заштите од загађења.
 

Кроз радове из области хидротехнике, грађевинарства, технологије, научна истраживања из области хемије и биологије и мултидисциплинарна истраживања и пројекте обрађене су три тематске целине: Водопривредни, еколошки и организациони аспекти коришћења и заштите вода, Квалитет вода и процеси у природним водама и Савремене методе сакупљања и пречишћавања вода.
 

Из изложених радова и дискусија, учесници конференције јасно су идентификовали низ проблема у домену коришћења и заштите вода и истакли могуће правце за њихово превазилажење (између осталог и детаљна анализа предлога нове Директиве о градским водама, континуирани рад на хидролошким подлогама о падавинама и протоцима река, даља истраживања у области изучавања климатских промена, увођење у праксу савремених метода контроле кишног отицаја у градовима, холистички приступ у будућим плановима интегралног управљања сливовима).