КОНФЕРЕНЦИЈА "ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ И ЧЕТВРТА ИНДУСТРИЈСКА РЕВОЛУЦИЈА"ПРОГРАМ И ПОЗИВ

КОНФЕРЕНЦИЈА "ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ И ЧЕТВРТА ИНДУСТРИЈСКА РЕВОЛУЦИЈА"ПРОГРАМ И ПОЗИВ

""

U organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbije uz podršku Inženjerske komore Srbije, održaće se naučna konferenicja “Energetska efikasnost i četvrta industrijska revolucija”, 24. decembra 2021. godine u Domu inženjera “Nikola Tesla”, Beograd, sa početkom u 11.00 časova. Suorganizator konferencije je Inženjerska akademije Srbije, Beograd.

Cilj konferencije:

Optimalan razvoj energetike treba da polazi od realnih potreba, tehnološkog napretka, kao i ekonomskih i ekoloških ograničenja. Unapređenje i afirmacija struke u kojoj je energija vezivno tkivo i dalje ostaje bazična potreba. Kroz tu spregu nasušnih energetskih potreba i modernih tehnologija INDUSTRIJE 4.0 (koje zbog atraktivnosti počinju da dominiraju nad klasičnim tehnologijama) sa održivim razvojem, energetski sektor ostaje podjednako i vitalan i profitabilan i aktuelan.

Kada se pomene pojam energetska efikasnost (EE) najčešće se pomisli na EE u zgradama. Ovde se ubrzano radi na standardizaciji i teži se ka izgradnji zgrada gotovo nulte energije nZEB (Nearly Zero-Energy Buildings). Srbija će u sklopu usklađivanja svoje zakonske regulative i propisa sa onom u EU, morati uskoro i sama da krene sa primenom nZEB standarda u građevinskoj industriji.

EE je podjednako važna i u industriji, saobraćaju, zdravstvu… Npr. primenom modernih metoda upravljanja elektromotornim pogonima i naprednih LED sijalica/svetiljki za osvetljenje mogu da se postignu ogromne uštede.

Na EE ne treba gledati kao na očuvanje energije, već kao na efikasno korišćenje energije koja ne sme da naruši definisane standarde radnog i životnog okruženja.

 

Program konferencije možete preuzeti ovde

Prijavu za učešće na konferenciji možete preuzeti ovde