ИЗЛОЖБА "ПРОСТОРНО И УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ"

ИЗЛОЖБА "ПРОСТОРНО И УРБАНИСТИЧКО ПЛАНИРАЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ"

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici obaveštava javnost da će se 02. juna 2022. godine u 15 časova u holu Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici (ul. Knjaza Miloša br. 7) svečano otvoriti izložba „Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije“.

Izložba prikazuje prostorne i urbanističke planove svih nivoa kao i ostale stručne dokumente (urbanističke projekte, realizacije, konkurse, istraživanja i publikacije) rađene za prostor Kosova i Metohije. Poseban osvrt stavljen je na dokumente izrađene do 1999. godine. Potreba da se istorija planiranja i uređenja ovog prostora sačuva od zaborava, navela je organizatore da se posvete negovanju i očuvanju kulture sećanja, stoga su u saradnji sa brojnim institucijama prikupili i sistematizovali dostupne prostorne i urbanističke planove, kao i ostale stručne dokumente rađene za prostor Kosova i Metohije i njihov sažeti prikaz publikovali u tematskom katalogu.

Katalog izložbe „Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije“ sadrži ukupno 56 prikaza razvrstanih u četiri kategorije na 68 strana. U kategoriji 01. Prostorni planovi - 8 prikaza, u kategoriji 02. Urbanistički planovi - 18 prikaza, u kategoriji 03. Urbanistički projekti, konkursi i realizacije - 18 prikaza i u kategoriji 04. Publikacije, studije i istraživanja - 12 prikaza.

Izložbena postavka svedočiće o dobroj praksi prostornog i urbanističkog planiranja kao i doprinosu struke planiranju, uređenju i razvoju ovog prostora, dok katalog ostaje kao trajni zapis i svedok toga.

Organizatori izložbe i izdavači kataloga su: Asocijacija prostornih planera Srbije, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitet u Beogradu - Geografski fakultet.

Saradnik u organizaciji i realizaciji izložbe je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Pokrovitelji događaja su: Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica i Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Više informacija o izložbi možete pogledati i na internet stranici Asocijacije prostornih planera Srbije: https://www.apps.org.rs/2022/03/poziv-za-ucesce-na-izlozbi-prostorno-i-urbanisticko-planiranje-kosova-i-metohije/