ДАНИ ИНЖЕЊЕРА СРБИЈЕ 2016 ГОДИНЕ

ДАНИ ИНЖЕЊЕРА СРБИЈЕ 2016 ГОДИНЕ

U nastavku programa održano je predavanje na temu ''Projektovanje pokretnog mosta PORT MILENA u Ulcinju". Kada se udruži znanje i iskustvo onda su uspesi neminovni, što potvrđuju i ovogodišnji dobitnici  Nagrade za izuzetno dostignuće u struci iz delatnosti članova Komore: Duško Bobera, dipl. građ. inž, Goran Tadić, dipl. građ. inž. i Zoran Luković, dipl.građ.inž, za izvanredna dostignuća na projektovanju pokretnog mosta "Port Milena" u Ulcinju, Crna Gora. Učesnici manifestacije su imali priliku da se upoznaju sa problemima prilikom izrade projekta ovog pokretnog mosta, tehnologijom postepenog potiskivanja. Radni deo drugog dana manifestacije počeo je tribinom na temu: ''Primena Zakona o planiranju i izgradnji - Iskustva u primeni objedinjene procedure; Reforma sistema izdavanja građevinskih dozvola; Upoznavanje sa relevantnim odredbama propisa o ozakonjenju objekata ". Nakon tribine održano je predavanje: "Projektovanje savremenih medicinskih energetski  efikasnih  objekata i uvođenje istih u održivi razvoj" predavača Miroslava Simeunovića, dipl. inž.el. Prikazan je izvedeni visoko-energetski efikasan objekat ''Kliničkog centra Vojvodine'' u Novom Sadu koji je trenutno najmoderniji objekat te  kategorije u Srbiji. Poslednje predavanje održao je arhitekta dr Božidar Manić na temu: "Savremeno sakralno graditeljstvo u Srbiji - sa osloncem na tradiciju ili ne" u kome su prikazana iskustva savremene graditeljske prakse pravoslavnih i drugih hrišćanskih crkava.

Predstavili su se i sponzori, firma "LG Electronics" Srbija na temu: "KGH rešenja za savremene poslovne zgrade. VRF tehnologija - grejanje, hlađenje, primarni vazduh i priprema tople sanitarne vode", i firma "ALFA-GAS TERM" sa temom: "Inovativna rešenja i uštede - "MRAZ"  moduli za uštedu prirodnog gasa primenom metode jakih magneta", predavača Uroša Kovjanića, dipl. maš. inž.

U završnici drugog dana manifestacije prisutnim članovima Komore obratio se gost manifestacije, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. Obzirom da se manifestacija drugi put za redom održava na Zlatiboru, g-din Stamatović i predsednik Inženjerske komore Srbije razgovarali su o mogućnostima saradnje opštine Čajetina i inženjerske komore Srbije, koja bi bila više od održavanja manifestacije na Zlatiboru jednom godišnje. Postignut je dogovor da Inženjerska komora Srbije bude partner Opštini Čajetina na strukovno razvojnim projektima od značaja za ovo specifično geografsko - turističko područje kroz organizovanje aktivnosti na temu problema u razvoju Zlatiborskog okruga na način koji odgovara savremenim trendovima u ovoj oblasti u kojima je  potrebno veće učešće struke. Zauzvrat Komora bi imala poseban tretman u korišćenju turističko ugostiteljskih kapaciteta kojima raspolaže opština Čajetina.

Trećeg dana manifestacije za sve učesnike je organizovan obilazak parka prirode "Šargan - Mokra Gora" kao predela izuzetnih odlika prirodnog dobra od nacionalnog značaja - I kategorije. Učešće na manifestaciji je vrednovano sa ukupno 5 bodova za učesnike manifestacije, odnosno 10 bodova za predavače na manifestaciji, saglasno Pravilniku o kontinuiranom profesionalnom usavršavanju članova Inženjerske komore Srbije.

Fotografije sa skupa možete pogledati ovde.